Van angst naar liefde. Maak jezelf beter!

(door Patrick van Velzen van Maak jezelf beter!)

Kan pijn en ziekte weg, ook al is het er al jaren? Pijn, ziekte, overgewicht, verslaving zijn een resultaat van jarenlange processen. Het is enkel een symptoom. Ooit willen weten hoe het zit met het ontstaan van ongewenste symptomen? Ik leg het je uit aan de hand van zes O’s.

Onderbewuste
In de eerste 6 jaar van je leven wordt je onderbewuste geprogrammeerd. Je kunt jezelf dan natuurlijk nog niet programmeren. Je onderbewuste doet dat door de omgeving te modelleren en na te doen. Allerlei dingen hebben we zo onbewust overgenomen van onze omgeving.


Onderdrukte emoties
Als kind ben je voor 100% afhankelijk van je verzorgers. Dus als je merkt dat je verzorger het niet goed kan hebben dat je boos bent, dan ga je automatisch je boosheid onderdrukken. Met name boosheid is een emotie die er niet mag zijn. Schaamte, schuld en verdriet zijn vaak nog wel oké, maar boosheid niet! Hierdoor ontstaat er een stressreactie, omdat je niet je ware zelf bent. Je maakt meer adrenaline en cortisol aan en je vagus zenuw werkt minder goed waardoor je aderen vernauwen en er minder zuurstof vervoerd kan worden. Steeds terugkerend zuurstoftekort leidt uiteindelijk tot ziekte, pijn en andere ongewenste symptomen.


Overlevingsstrategie
Je boosheid moet natuurlijk ergens een weg vinden. Dus ontwikkel je een overlevingsstrategie. We noemen dit met een vriendelijker woord je “alarmsysteem”. Met dat alarmsysteem bereik je als kind wat je niet met je boosheid kan bereiken Je gaat vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Het is een heel gevoelig alarmsysteem. Je kunt het vergelijken met een alarm wat af gaat ook als er een kat of zelfs een minuscule mug door de kamer vliegt. Zo gevoelig is prima als je heel jong bent. Maar nu je volwassen bent gaat het nog steeds om niets af. Het staat nog steeds op de kinderstand afgesteld. Gekkenhuis natuurlijk.  Nu mag het eindelijk z’n werk normaal doen. Dus als het écht nodig is welteverstaan.


Overtuigingen
Door het onderdrukken van je boosheid of andere emoties ontwikkel je dus een overlevingsstrategie. Dit leidt weer tot een belemmerende overtuiging. Voor vechten betekent dit: ik ben onveilig. Voor vluchten: ik ben onvrij. Voor bevriezen: ik ben niet goed genoeg. En voor pleasen: ik ben onwaardig. Doordat je als kind deze overtuigingen gaat geloven, volgt daar zelfafwijzing, gedrag en verwachting uit.


Overreactie
Je overtuigingen hebben enorm veel gevolgen voor je welzijn en leiden tot compensatiegedrag. Zo compenseert je onderbewuste “Ik ben niet veilig” door te gaan controleren. Of heb je dan overgewicht, terwijl je bijna niets eet! Mensen met de overtuiging “ik ben niet vrij” “vluchten” in bezig zijn, in overpresteren en gaan voortdurend over hun lichamelijke grenzen om te proberen zich zo “vrij te spelen”. Heb je de overtuiging “ik ben niet goed genoeg”? Dan ga je misschien deze onbewuste overtuiging opvullen met drank, eten, je schakelt je gevoel uit en verkrampt (lichamelijk en geestelijk bevriezen) Omdat je jezelf niet goed genoeg vindt, ís het ook nooit genoeg. Je zult moeite hebben met je rem vinden. Mensen met de overtuiging “ik ben het niet waard”, zijn  voortdurend op zoek naar goedkeuring. Ze zeggen ja tegen anderen en nee tegen zichzelf. Ze passen zichzelf altijd aan en wringen zich in allerlei bochten en bewaken de eigen grenzen niet.. Ze troosten zichzelf en geven zichzelf goedkeuring door ongezonde keuzes te maken. Dit leidt dan weer tot zelfafwijzing waarvoor dan ook weer troost nodig is.


Ongewenste symptomen
Door je overreactie op je overtuigingen ontstaan uiteindelijk ongewenste symptomen, de jarenlange zelfafwijzing en het steeds terugkerende tekort aan zuurstof leidt uiteindelijk tot pijn, ziekte, overgewicht enz. Als deze symptomen ontstaan, leidt dit weer tot nieuwe zelfafwijzing. Daardoor kom je in een vicieuze cirkel..   


Maak Jezelf Beter
Het ontstaan van ziekte, pijn en/of ander ongewenste symptomen is dus enkel een symptoom van een groter proces. Ik begeleid en ondersteun mannen en vrouwen om deze negatieve cirkel te doorbreken, helpend gedrag en gedachten aan te leren en weer echt helemaal van zichzelf te gaan houden
Je alarmsysteem bedoelt het natuurlijk goed. Maar als je door je alarmsysteem beschermd en behandeld wordt als een 6 jarige, is dat hoogst irritant.

Tijd om de regie terug te pakken! Van angst als brandstof naar liefde.


Ben je geraakt door deze blog? Wil je reageren? Een vraag stellen? Dat kan hieronder!

En wil je meer inspiratie? Vraag dan onze nieuwsbrief aan. Dan ontvang je ook onze actuele agenda 2x per maand in je mailbox. 

Patrick van Velzen

Mijn jeugd was dramatisch.  Ik heb het een groot deel van mijn jeugd zonder liefde en veiligheid moeten stellen. Ik heb voornamelijk overleefd, moest creatief zijn om onder van alles uit te komen. Ik ontwikkelde een 6e zintuig voor hoe anderen zich voelden. Als geen ander kon ik overleven, me aanpassen als een kameleon, daardoor ontwikkelde ik een talent om mezelf in te leven en mogelijkheden en kansen voor anderen te zien zodat ik uit de wind bleef en ik de “vrijheid” had om groot te dromen en me te richten op een toekomst waarin ik zelf de baas zou zijn. Noodgedwongen werd ik eindeloos creatief in het vinden van uitwegen en ontsnappingen. Ik kon geweldig navigeren om mezelf veilig te houden en vond altijd overal mogelijkheden en oplossingen. Alles wat ik deed was uitermate doelgericht en effectief. 

Daarom doe ik wat ik doe! JOU helpen om je leven op de juiste bestemming te krijgen zodat je optimaal je leven kunt leven. Je mooie en bijzondere dingen kunt doen, en voluit kunt genieten van het leven. En je dromen kunt en zult waarmaken.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...