Vrouwelijke kracht

Vrouwelijke kracht… Je kunt dit op verschillende manieren interpreteren, maar voor mij betekent het het volgende: jouw eigen, unieke stem laten horen, durven staan voor jouw talenten en kwaliteiten, jouw leven leven op een manier die bij jou past, ook als dat niet volgens de ‘norm’ is. Je verbonden voelen met jouw intuïtie en met de natuur. Jouw scheppende kracht gebruiken om datgene te creëren wat jouw missie is, jouw passie. Toch is dit voor veel vrouwen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit kan natuurlijk diverse redenen hebben voor iedereen afzonderlijk, maar wist je dat er ook een universele grondslag voor kan zijn? Eén die teruggaat naar eeuwen geleden, namelijk de heksenvervolgingen?

Afgelopen weekend ben ik naar de voorstelling ‘De heks van Almen’ geweest. Dit is een voorstelling over Aleyda, de eerste vrouw die in Nederland als ‘heks’ werd verbrand, en over de gevolgen van de heksenvervolgingen in de 16e en 17e eeuw. Erg indrukwekkend! En vooral bizar om te bevatten dat dit allemaal écht is gebeurd. Door het woord ‘heks’ ontstaat al snel de associatie met sprookjes, oude vrouwen met een wrat op hun neus en een punthoed op het hoofd die kunnen vliegen op een bezemsteel. Ofwel, een in deze tijd nogal onzinnige, misschien wel kinderachtige associatie. Of erger nog, een associatie met fictie. Maar de heksenvervolgingen waren wel degelijk echt, en zij hebben ongeveer 50.000 mensen, vooral vrouwen, het leven gekost, op een verschrikkelijke manier. Vrouwen die hun leven leefden op hun eigen manier, los van de heersende norm. Vrouwen die in verbinding stonden met hun intuïtie en de natuur. Vrouwen die konden waarnemen met iets anders dan de gebruikelijke vijf zintuigen. Natuurlijk heb ik ook geschiedenisles gehad en wist ik wel dat dit ooit, in een ver verleden, gebeurd is. Maar het zien van de voorstelling zorgde ervoor dat het meer concreet, écht, werd en het raakte mij, en vele andere vrouwen. Het idee dat er vanuit de kerkelijke macht een systeem ontwikkeld was om bepaalde vrouwen (en mannen die binnen het ‘plaatje’ pasten of zich tegen de vervolging uitspraken) structureel te vernietigen. Het was pure vrouwenmoord.

De voorstelling raakte veel vrouwen ook doordat in de voorstelling expliciet de link gelegd wordt met het heden, hoe de heksenvervolgingen vandaag de dag nog stééds doorwerken in de samenleving. De nog altijd ondergeschikte positie van de vrouw op zoveel vlakken. De verbinding met onze intuïtie, met de natuur, die zo verstoord is. En ook in deze tijd durven veel vrouwen zich niet uit te spreken, te staan voor hun eigen talenten en krachten, uit angst om veroordeeld te worden. Allang niet meer tot de brandstapel, maar veroordelingen in vorm van bespot worden, buitengesloten worden. Het is niet gek dat veel vrouwen vanuit deze collectieve, grotendeels onbewuste, angst kiezen voor een ogenschijnlijk veilig leven, om maar niet teveel op te vallen. Een zin uit de voorstelling die Aleyda sprak tegen haar dochter en die bij mij binnenkwam en mij is bijgebleven: ‘Vergeet alles wat je weet. Vernietig alle kruiden en verbouw alleen groenten. Trouw met een goede man en sticht een gezin, dat is veilig.’ Ofwel, ‘Doe maar gewoon, zorg voor anderen, negeer jouw eigen kennis en unieke talenten en leef deze vooral niet’.

Nee, gek is het niet, deze collectieve neiging om je, vooral als vrouw, klein te houden. Maar hoe zonde is het? Hoe fijn zou het zijn als jij jouw leven zou kunnen leven, op een manier die voor jou goed voelt? Als jij vrijuit kunt spreken over datgene waar jij voor staat, zonder angst? Jezelf helemaal kunt laten zien? Als jij volledig in jouw vrouwelijke kracht gaat staan, met al jouw talenten en kwaliteiten, en deze ten volle lééft? Jouw licht volledig, ongeremd, kan laten stralen? Dat is wat ik alle vrouwen die zichzelf hierin herkennen gun. Zelf ben ik dit pad, stapje voor stapje, aan het ont-dekken en ont-wikkelen. Ook ik heb hierin zeker nog het één en ander te leren. Maar elke stap is er eentje, en de wetenschap dat er met mij vele vrouwen zijn die dit pad lopen, geeft mij moed en sterkt mij op deze weg.

Wil jij graag in jouw vrouwelijke kracht staan?

Maar ervaar je dat je dat lastig vindt? Om te luisteren naar jouw hart, jouw gevoel, in plaats van naar je hoofd? Laat jij je steeds weer leiden door wat anderen vinden of wat ‘moet’ en ‘hoort’? En zou je graag meer willen verbinden met jezelf, zodat jij weer leert luisteren naar jouw innerlijke stem en jij steeds meer in jouw kracht kunt staan? Weet dat je van harte welkom bent voor een individuele sessie. Samen kunnen we kijken welke vorm voor jou ondersteunend werkt.


 

Rosanne Sprengers-Scholten van Chandima Yoga

Mijn naam is Rosanne Sprengers-Scholten. Geboren in het Oosten, getogen in het Westen. Mijn roots liggen in Sri Lanka. Chandima is de naam die ik daar gekregen heb en die nog altijd mijn tweede naam is. 

Vanuit mijn kennis, eigen ervaring en oosterse roots, is het mijn passie om jou in deze drukke, westerse maatschappij te helpen om ontspanning en bewustzijn te ervaren, zodat jij weer in verbinding kunt komen met jeZelf. Kijk hier voor meer over mij en Chandima Yoga!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...