Waarom ik een hekel heb aan het woordje hooggevoeligheid

( door Rebecca van Noort-Foyle, kindercoach To Grow Coaching in Lisse)

 

Ik merk dat steeds meer mensen ‘zomaar’ strooien met de term hooggevoeligheid. Daar heb ik moeite mee. Voor mij voelt het dan alsof je dan opeens ‘speciaal’ bent. Ik vind juist dat ieder kind uniek mooi en speciaal is. Bovendien vraag ik mezelf af of alle andere mensen dan soms ongevoelig zijn? Want dat is het tegenovergestelde van gevoelig zijn.

 

Geen hippe hype

Ik hoor het zo vaak: Oh Pietje, Jantje of Fientje kan niet tegen prikkels. DUS dan zal hij of zij wel hooggevoelig zijn. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en geen hippe hype. En toch deel ik zelf informatie over hooggevoeligheid. Ik vermeld het op mijn website. En in dit blog. Hoe dat komt? Simpelweg: het beestje moet een naam hebben. Hsp bestaat wel degelijk: het is zelfs wetenschappelijk bewezen.

 

Alle kinderen zijn speciaal

Maar wat is dan het probleem zou je zeggen? Als je een kind hsp noemt, komt het ten eerste op mij over alsof andere kinderen dan géén gevoel hebben. En dat die Pietje, Jantje of Fientje wel heeel speciaal moeten zijn. Echter: hsp-mensen lopen nu eenmaal niet graag naast hun schoenen en zijn hun eigen grootste criticus. ????

 

Als excuus gebruikt

Ik vind ook dat veel ouders zomaar roepen dat hun kind hsp heeft. Zonder dat er een beroep is gedaan op een deskundige zoals een kindercoach gespecialiseerd in hsp om inderdaad vast te stellen of een kind hsp is. En vooral: dat hsp eigenlijk als excuus wordt gebruikt… Zo, die is eruit.

 

Allemaal gevoelig

Ja, vandaag de dag wordt er maar van alles geroepen als een kind niet tegen lawaai kan, feestjes te druk vindt of niet mee wil naar een schoolreisje. Ik denk namelijk dat elk mens een bepaalde gevoeligheid heeft en dat die gevoeligheid ontwikkeld kan worden. Dus een hsp is geen uitzondering erin. Wat maakt hsp dan wel anders?

 

Wetenschappelijk bewezen

Er is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen van hsp-ers anders te werk gaan. In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat bij iemand met de eigenschap hsp meer hersengebieden tegelijk actief zijn als diegene wat gevraagd werd.

 

Gereedschapskist in je brein

Esther Bergma (hsp coach 2017) legde het zo uit. Iedereen heeft in zijn brein een gereedschapskist waaruit je kan putten. Als je iemand wat vraagt, dan gaat diegene naar die ‘gereedschapskist’: denkt een hamer nodig te hebben en pakt dus een hamer. Als blijkt dat de hamer niet werkt, dan pakt hij een nijptang enz enz.

 

Meteen de hele kist

Een hsp-brein maakt daarentegen meteen gebruik van de hele gereedschapskist. Dus alles wordt meteen paraat gezet: de hamer, de nijptang, de zaag en oh ja ook nog het meetlint. Je ziet dus in de hersenen van een hsp-brein dat verschillende gebieden tegelijk aan het werk zijn.

 

Goed inleven

Daarnaast zijn de spiegelneuronen goed ontwikkeld bij een hsp-brein. Deze neuronen zorgen dat je je goed kan inleven in de ander. Dat komt doordat de spiegelneuronen bij hooggevoelige kinderen sterk zijn ontwikkeld. Wat doen die spiegelneuronen dan? Het woord zegt het eigenlijk al: deze neuronen zorgen ervoor dat (vaak onbewust) in een gesprek met iemand de gelaatsuitdrukkingen of een manier van een ander geïmiteerd (gespiegeld) wordt.

 

Empathie

Door dat spiegelen ontstaat er verbinding met de ander, en kan je kind zich goed inleven in iemand z’n gevoelens. Dat noemen ze met een mooi woord ‘empathie’. Waar het woord empathie (het goed kunnen inleven in de ander) dus vandaan komt. Omdat je zo goed kan verplaatsen in de ander, ligt het gevaar echter op de loer dat je jezelf vergeet en daarbij over je eigen grens heen gaat.

 

Snel overprikkeld

Die diepe verwerking in de hersenen samen met het hoge inlevingsvermogen zorgen dus dat je snel overprikkeld raakt. Omdat je ook langer de tijd nodig heb om dingen te verwerken. Als een van deze factoren niet aanwezig is, kan je niet van hsp spreken. Kenmerken van hsp zijn dus extra sterk inlevingsvermogen, diepere verwerking en sneller en heviger last hebben van prikkels.

 

Samen onderzoeken?

Wil je onderzoeken of jouw kind echt hooggevoelig is? Of heb je een vermoeden dat je zelf hooggevoelig bent? Neem gerust contact op. Dan gaan we het samen onderzoeken. Leuk! Uiteraard kan ik ook je kind én jou leren omgaan met hooggevoeligheid! Neem gerust contact op www.togrowcoaching.nl  Wil je zeker weten of je kind HSP is? En op welke gebieden? Dan heb ik een mooi aanbod: de uitgebreide SP-scan. In anderhalf uur tijd gaan we namelijk samen onderzoeken aan de hand van speciale vragenlijst of je kind inderdaad HSP is. En op welke vlakken!

 

Lieve groet, Rebecca


Geïnspireerd door deze blog? Laat hieronder je reactie achter!

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten in de Bollenstreek? Onze agenda ontvangen?

Vraag dan HIER de nieuwsbrief aan! 

Rebecca van Noort-Foyle

To Grow Coaching opgericht door Rebecca van Noort-Foyle vanuit het hart en de liefde voor kinderen.

"Groeien is springen in het onbekende, telkens weer"

Kinder en jeugdcoaching voor hooggevoelige kinderen

Tekening analyse

Rots en Water trainer weerbaarheidstrainer

Teken je gesprek coach

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...